کاملا مشخص است که خاکستری شدن مو به علت کاهش یافتن رنگدانه ها است، در حالی که موی سفید هیچ رنگدانه ای ندارد، اما این که چرا این قضیه رخ می دهد، هنوز برای ما سوال است، والدین اغلب با نوجوان شدن فرزندانشان کم کم موهایشان سفید می شود، این یک فرضیه تقریبا درستی است ، اما واقعا چرا باید موها خاکستری شوند؟ امروزه شانس خاکستری شدن مو برای هرکس برابر با 10 تا 20 درصد در هر دهه در سی سال گذشته است، مو به خودی خود سفید است و از طریق جذب رنگ های طبیعی مثل ملانین، رنگ می گیرد، تشکیل ملانین قبل از تولد اتفاق می افتد، رنگ طبیعی موهای ما به توزیع ملانین، نوع و مقدار آن در لایه میانی موهایمان بستگی دارد.
مو تنها دو نوع رنگدانه دارد، نگدانه تیره (امولانین) و رنگدانه روشن (فاامولانین) که همانطور که در بخش سلامت نمناکپیش از این هم توضیح دادیم این رنگدانه ها با یکدیگر ترکیب می شوند و طیف وسیعی از رنگ ها را به وجود می آورند، ملانین از سلول های رنگدانه ای خاصی به نام ملانوسیت تشکیل شده است، محل قرارگیری آن ها بر روی پوست سر است، که در آن جا مو (فولیکول ها) رشد می کنند، هر تار مو از یک فولیکول رشد می کند.
پروسه رشد مو سه مرحله دارد:
آناژن:
این یک مراحله رشد فعال برای فیبر مو است، که می تواند دو تا هفت سال به طول بیانجامد، در هر لحظه، 80 تا 85 درصد موی ما در مرحله آناژن قرار دارد.
مرحله کاتاژن مو :
گاهی اوقات مرحله تغیر رنگ مو، زمانی است که رشد مو متوقف می شود، که عموما 10 تا 20 روز طول می کشد.
مرحله تلوژن مو:
این مرحله زمانی است که رشد موها به طور کامل متوقف می شود و فیبرها می ریزند، همیشه 10 تا 15 درصد از موهای ما در فاز تلوژن هستند، که عموما برای فرق سر بدون 100 روز طول می کشد، بعد از مرحله تلوژن، پروسه رشد مو دوباره وارد مرحله آنوژن می شود، همزمان با تشکیل موها، ملانوسیت ها رنگدانه های ملانین را به سلول های حاوی کراتین وارد می کنند، کراتین نوعی پروتئین است که مو، پوست و ناخن های ما را تشکیل می دهد، در طول سال ها، ملانوسیت ها به تزریق رنگدانه ها به داخل کراتین مو ادامه می دهند و به آن رنگ می بخشند، با بالا رفتن سن، ملانین کاهش می یابد و مو کم کم خاکستری و در نهایت سفید می شود.
چرا موهای ما خاکستری یا سفید می شود؟
دکتر دسموند توبین، متخصص بیولوژی سلول از دانشگاه بردفورد در بریتانیا، می گوید که فولیکول مو یک تایم ملانوژنتیک دارد ، که فعالیت ملانوسیت را کاهش می دهد یا متوقف می کند، بنابراین رنگدانه دریافتی مو کاهش پیدا می کند، این قضیه دقیقا قبل از ریختن موها اتفاق می افتد، بنابراین ریشه ها کم کم بی رنگ می شوند، علاوه بر آن، دکتر توبین می گوید که موها به دلیل سن و ژنتیک خاکستری می شود این ژن ها رنگدانه ها را در هر فولیکول به تدریج از بین می برند.
این قضیه با سرعت متفاوت در فولیکول های مختلف رخ می دهد، برای بعضی از افراد این قضیه سریع رخ می دهد، در حالی که برای بعضی دیگر چند دهه طول می کشد، در فوریه سال 2005، مقاله علمی توسط دانشمندان دانشگاه هاروارد ارائه شد ، که نشان داد که ناتوانی سلول های ساقه ملانوسیت برای تولید ملانوسیت ها می تواند ردی خاکستری شدن نو تاثیر بگذارد، این ناتوانی ممکن است در اثر نتیجه از بین رفتن سیگنال هایی باشد که رنگ مو را تولید می کنند، عوامل دیگری وجود دارند که می توانند رنگدانه مو را تغییر دهند، و آن را روشن تر یا تیره تر کنند، چنانچه در این بخش جالب از سلامت نمناک گفته ایم دانشمندان این عوامل را به عوامل درونی و بیرونی تقسیم می کنند که شامل :
عوامل درونی:
نوع ژنتیک
هورمون ها
توزیع مواد در بدن
سن
عوامل بیرونی:
اقلیم
آلوده کننده ها
مواد سمی
مواد شیمیایی
منبع : نمناک
No comments:
Post a Comment